Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Monaco

Monaco történet

Monaco, Franciaország, Történet

Monaco története

Monaco, Franciaország, Történet

Monaco hercegsége a Vatikán után a második legkisebb állam a világon. Lakossága 30 000 fő. Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán, Nizzától 18 kilométerre. Területe, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ legsűrűbben lakott országa. A Monacói hercegség két földnyelvre, a mintegy 800 méter hosszú Monacói- félszigetre és Monte Carlóra épült.

Monaco négy kerületre oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte Carlo lakó- és üdülőövezetére és Fontvieille területére.
A várost 1215-ben alapították. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. Monaco hercege az 1911-es alkotmányig abszolút uralkodó volt. A versailles-i szerződés kiegészítéseként a franciák védnökséget vállaltak Monaco felett.

1993-ban Monaco az ENSZ teljes jogú tagja lett. 2005. április 6-án meghalt III. Rainier, akit Albert herceg követte a trónon, II. Albert néven.
Egy 2002-es francia-monacói szerződés szerint, ha a monacói trónnak nincs örököse, a hercegség önálló állam marad, és nem válik Franciaország részévé.

Az országban nincs jövedelemadó, a társasági adó alacsony, így Monaco adóparadicsom a lakosság és a helyi bejegyzésű cégek számára.
Monaco nem tagja az Európai Uniónak, de szoros kapcsolatban állnak. Az euró használati joga mellett az államnak joga van saját euróérméket verni.

Monte Carlo a kis Monaco állam legismertebb lakó- és üdülőövezete a Földközi-tenger partján, 1866-ban alapították. 1863-ban épült az elegáns Monte Carlo Casino, megalapozva Monte Carlo hírnevét, mint Európa kaszinóközpontja. A város állandó lakossága 3000 fő körüli.

Autóversenypályája a Formula–1-es monacói nagydíj színhelye.

Forrás: flickr

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!